Sayfalar

3 Nisan 2014 Perşembe

Emisyon Ölçümü Nedir?

Emisyon ölçümü; bir önceki çevre analizi yazımızda üretim prosesi süresince çevreyle olan etkileşimlerden bahsetmiştik. Bu çeşitli eylemler sonucunda oluşan ve baca vasıtasıyla atmosfere atılan atık gazların ölçümü emisyon ölçümü olarak bilinmektedir.

‘Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’ uyarınca üretim yapılan tesislere ait "yasal emisyon limitleri" tanımlanmış olup, tüm tesisler bu limitleri göz önünde bulundurarak emisyonlarını kontrol altında tutmak ve kendi üretim türü ve büyüklüğü ile ilişkili olarak kirletici özelliklerini beyan etmekle yükümlüdür.



Kapsamda bulunan firmalar için emisyon ölçüm raporu geçerlilik süresi iki yıldır. Bu kirletici özellikler çevreye salınan zararlı gazların ölçümüyle saptanır. Çevreye zarar veren sera etkisi yaratan gazların ölçümü ile emisyon ölçümü saptanır. Emisyon ölçümü yapan firmalar, ilgili kontrol birimlerinin verdiği izinler ile bu ölçümleri yaparlar ve raporlarlar. Emisyon ölçümleri yönetim sistemi uyarınca hazırlanan bu raporlar ilgili birimlere sunulur. Emisyon raporu 2 yıl geçerliliğini korur.

Emisyon ölçümü; Elektrokimyasal Hücre Metodu ile Yanma Gazları Emisyonlarının Ölçümü, Gravimetrik Metot ile Partikül Madde (Toz) Ölçümü, Gaz Kromotografi FID Metodu ile Toplam Uçucu Organik Gaz Emisyonlarının Ölçümü, Gaz ve Tozların Kütlesel Debi Tayini, Pitot Tüpü Metodu ile Hız ve Debi Ölçümü, Renk Karşılaştırması (Bacharach Skalası) Metodu ile İslilik Ölçümü, Sıcaklık Ölçümleri, Gravimetrik Metot ve Nem Probu Metodu ile Nem Değerinin Belirlenmesi, Absorbsiyon Metodu ile Halojen (HCI,HBr,HF,Br2,CI2) Örneklemesi İzokinetik Numune Alma Metodu ile Ağır Metal Örneklemesi Absorbsiyon Metodu ile Dioksin ve Furan (PCCD/PCDF) Örneklemesi Absorbsiyon Metodu ile Formaldehit Örneklemesi Absorbsiyon Metodu ile Siyanür Örneklemesi Absorbsiyon Metodu ile Sülfirik Asit Örneklemesi İzokinetik Numune Alma Metodu ile Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar (PAH) Numune Alma Prosesteki Yanma Verimliliğinin Tespiti şeklinde yapılır. Sonraki yazılarımızda emisyon ölçümü konusunda bu süreçlerle ilgili detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

Özetle "emisyon ölçümü nedir" diye soracak olursanız  çeşitli faaliyetler sonucunda oluşan ve baca vasıtasıyla atmosfere atılan atık gazların ölçümü olarak tanımlayabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder