Sayfalar

2 Nisan 2014 Çarşamba

Çevre Analizi Nedir?



Çevre analizi; üretim faaliyetinde bulunan firmalar, üretim süreci boyunca çevre ile etkileşime girer. Üretilen ürünlerin ham maddelerinden, ortaya çıkan ürüne kadar çevre ile etkileşim sonucu çevre üzerinde bir takım değişiklikler oluşabilir. Üretim prosesi süresince bu bir takım değişiklikler çevre içerisinde mevcut olan su, hava, toprak gibi doğaya ait unsurlar üzerinde ölçümü yapılabilmekte, prosesin hangi aşamasında çevreye ne kadar zarar verdiği tespit edilebilmektedir. Bu bağlamda çevre analizi konusunda çevrede meydana gelen değişiklikler aşağıdaki başlıklarda incelenmektedir.

  • Su Analizleri
  • Hava Analizleri
  • Toprak Analizleri
  • Gürültü Analizleri
Su Analizi: üretim prosesi süresince meydana gelen atık su üzerinden ve çevrede bulunan su kaynakları üzerinden yapılmaktadır.


Hava Analizleri: Emisyon ölçümü olarak ta bilinen baca gazı emisyon ölçümü çevre analizi konusunda önemli bir yere sahiptir. Kükürt, karbondioksit, metan gazı gibi çevreye ve canlılara zararlı gazların üretim süresince meydana çıkması emisyon ölçümü ile takip edilmektedir.

Toprak Analizleri: Üretim esnasında ortaya çıkan çeşitli ve zararlı ağır metallerin çevre üzerindeki etkileri analiz edilerek gerçekleştirilir. Kurşun, civa gibi bu ağır metallerin analizi yapılmaktadır.

Gürültü Analizleri: Faaliyet esnasında meydana gelen gürültü de çevre kirliliğine yani gürültü kirliliğine de neden olmaktadır. Bu nedenle gürültü ölçüm analizleri de yapılmaktadır.

Çevre analizi nedir diye sorduğumuzda yukarıda sıraladığımız analizlerin toplu olarak gerçekleştirilmesi anlamına gelmektedir.

Çevre analizi, yetki verilmiş laboratuvarlarda uzman mühendisler tarafından gerçekleştirilir ve raporlanır. Bu raporlar ilgili bakanlıkta incelenerek üretim faaliyetinde bulunan kurumun lisanslandırılmasında kullanılır. İlgili bakanlıklar bu raporlardan yola çıkarak lisans almaya çalışan kurumun çevreye etkisini inceleyerek, çevreye verilen zararın en az indirgenmesini sağlar.

Çevre Analiz Laboratuvarları sayfamızda tüm bu analizleri ve lisans sistemleri üzerinde durup, çevre laboratuvarı yönetmeliği hakkında bahsedip konu hakkında merak edilenleri anlatmaya çalışacak, İstanbul, İzmir, ankara gibi Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden çevre laboratuvarlarını tanıtmaya çalışacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder